Erik Skogh

Så hände det sig att ett gossebarn blev fött i Lund 1970 av akademiska föräldrar. Gossen växte upp, blev en man och hade inga som helst planer på vad han skulle göra efter gymnasiet. Beslöt sig till slut för att bli volontär och åka med den danska Resande folkhögskolan i Tvind till Brasilien för att bygga en skola och spela in en dokumentärfilm. Av skolan blev det intet och dokumentärfilmen sabbades av att kackerlackor klämt sig in i VHS-banden. Men det blev en resa av episka mått, värdig en roman, och intresset väcktes på allvar för att skriva.


Absurda blänkare

Mannen gick skrivarlinjen i Skurup 1992-1993 och började sin bana som skribent på Marginalen i Svenska Dagbladet med absurda blänkare. Mannens smått surrealistiska prosalyrik publicerades lite här och var och han framförde även sina alster på scen. Han var med och startade Kabinett Glas, tävlade i Poetry Slam och blev en del av Malmös Old School. 1996 blev han västsvensk mästare i Poetry Slam.


Blev överliggare

Mannen studerade vid universitetet, riskerade att bli överliggare, blev överliggare. Insåg att han måste ha ett jobb och satsade på journalistbanan. Det gick vägen, mannen blev frilansare och engagerade sig fackligt. Kom under årens lopp att arbeta som journalist, kulturredaktör, webbredaktör, kommunikatör, redigerare och fotograf. Skaffade sig fru, barn, villa och tillhörande skilsmässa.


Blev upptäcktsresande

Bestämde sig för att bli upptäcktsresande och drog ivrigt igång. Upptäckte en kristallkrona som troligtvis var ärvd, en säng med resårbotten, ledsna krukväxter, ett hörn där återvinningskärlen löpt amok, pennskrin till förbannelse, presenttvålar som tappat sin doft, en vandrande pinne, spegeln som han hatade, automatvapen i plast, sedan länge borttappade kom-ihåg-lappar, 91 svartmyror i färd med att iscensätta sin egen död…


I skrivbordslådan

Mannen hade aldrig slutat att skriva absurdistisk prosalyrik och upptäckte därför en lördag eftermiddag i september att det låg en samling i skrivbordslådan. Gick i spinn och skickade iväg manuset till höger och vänster. Fick inte ett enda vettigt svar men deppade inte ihop för det utan beslöt sig för att ta saken i egna händer.


En död dobermannpinscher

En död dobermannpinscher är Eriks debut. En samling absurda kortprosatexter som finns tillgänglig i bokhandlar och på bibliotek, som tryckt bok samt e-bok. Han har även gett ut kortprosasamlingen Vaken och diktsviten Ben.


LÄS MER om Erik Skogh och hans böcker i länkarna här under.