Petra Nilsson

Petra Nilsson är kvinna, mamma och entreprenör i själen. Efter att ha drivit flera verksamheter och vunnit utmärkelser för sitt entreprenörskap drabbades hon av en obotlig sjukdom.
Hon blev sjukpensionerad i 40-års åldern och hon kommer sannolikt aldrig kunna gå tillbaka till arbetslivet eller leva ett, för andra självklart, normalt liv. Hennes dagar är fyllda av smärta, begränsningar och lidande. Att skriva blev för henne ett sätt att överleva och hitta en väg genom smärtan. Hennes första bok är också den första boken i en triologi kring detta ämne – där varje bok har ett alldeles eget sätt att närma sig och förhålla sig till smärta, ångest och fibromyalgin. Hon vill nå ut med sin berättelse för att öka förståelse kring kroniska smärttillstånd. Genom att göra sin röst hörd hoppas hon inspirera fler att göra detsamma så att de drabbade möts av empati och kunskap. Även om smärtan skriker i hennes kropp och tangentbordet känns som krossat glas mot fingertopparna så finns det korta stunder som hon kan fly vardagen och berätta sin historia och driven som hon är och motiverad av sin vilja att förändra saker till det bättre.
Petra startade i början på 2000-talet ett populärt café som lockade till sig många olika sorts människor och som vann diverse utmärkelser och vilket även till viss del startade en helt ny café trend i Malmö. Café element som det hette var en populär fika-plats för många kända musiker och konstnärer och verksamheten blomstrade. Tyvärr så smög sig hennes sjukdom närmare och till slut blev hon 2007 tvungen att göra sig av med verksamheten och försöka vila upp sig. Rastlös som hon är blev denna vila inte så lång som den kanske skulle behövt vara och 2008 startade hon sin klädbutik No. 8 som under flertalet år var en populär och omtyckt butik som även den vann flertalet utmärkelser. Men till slut tog smärtan överhand och också denna verksamheten föll offer för fibromyalgin och dess skoningslösa framfart.
Idag är det skrivandet som ger mening och en känsa av existensberättigande, även om det inte är varje dag det går att skriva eller inte kan pågå så länge när det väl går. Hennes språk är vackert och lätt att ta till sig. Hennes röst är tydlig och klar.

Spillror – en väg genom smärtan

Petras debut är en stark och berörande livsberättelse som utan filter skildrar hur sjukdom kan rasera liv men också hur man kan resa sig, hantera smärtan och se ljuset. 


Kommande litterära projekt

Som nämnt tidigare arbetar Petra på bok två in sin triologi om kronisk smärta, och fibromyalgi i synnerhet. Då hennes första bok var en djupdykning och inblick i hur det är att leva med sjukdomen och hur den möjligtvis kan utvecklas och förvärras genom livet i en självutlämnande livsberättelse, så är hennes uppföljare mer en hands-on bok och självhjälps bok där hon ger råd, vägledning och presenterar fakta och forskning kring en komplex sjukdom och hjälper såväl drabbade som anhöriga och även sjukvårds personal att navigera detta.

På vägen genom allt som har med smärta, sjukdom, fysisk och psykisk hälsa att göra har Petra samlat information, forskning, egna reflektioner och tankar samt knutit kontakter med olika människor som både drabbats men som även forskar inom området för kronisk smärta, fibromyalgi och ME mm. Detta projekt har fått ett liv av sig själv i hennes blogg PorslinsPetra som vi rekommenderar att ni surfar in på och läser, och kanske medverkar?

Om du inte själv är sjuk så har du säkerligen någon in din närmaste bekantskapskrets eller någon anhörig som är drabbad. Det här är ett ämnesområde som berör oss alla!
Läs mer om Petras blogg här.

Utöver sina böcker och blogg om smärtan skriver även Petra på skönlitterära böcker. Hon har för närvarande igång två stycken roman-projekt där den ena boken kan beskrivas som en psykologisk thriller och den andra som en romantisk-erotisk berättelse om lust och kärlek. Vi ser med spänning fram emot att kunna prestentera dessa alster här i framtiden!


LÄS MER om Petra Nilsson och hennes böcker i länkarna här under.