En död dobermannpinscher - 3 böcker på hög

En död dobermannpinscher

En död dobermannpinscher är en samling av underfundiga prosalyriska texter skrivna av Eriks Skogh. Absurdistisk kortprosa som både roar och manar till eftertanke. I gränslandet mellan det verkliga och overkliga händer något, plötsligt vänds allt upp och ner. I denna överraskelse ligger något essentiellt. Som säger något om var vår yttre gräns går för hur vi uppfattar världen. Här följer ett par exempel nedan för vad man kan förvänta sig av Eriks bok och det går även bra att provläsa ett lite längre utdrag här.


Priset


Mannen och kvinnan hamnade högst upp på prispallen. Det spelade ingen roll att de själva hade satt upp reglerna, byggt arenan och komponerat ceremonimusiken. Tacksamma tog de emot medaljen som världens bästa föräldrar.
 

Applåderna var öronbedövande och jublet likaså. 
Ändå tyckte de sig om än svagt höra ljudet av barngråt, medan de leende vinkande mot massorna. 

Himlafenomen

På radion annonserades det om att en flock sjöhästar skulle skrida över himlen. Mannen och kvinnan gick ut och tittade. Himlen var blå men inga sjöhästar syntes till. De skulle sväva som varmluftsballonger genom rymden och uppfylla atmosfären. 
Så tyckte sig mannen och kvinnan se en höja sig över skogskanten. En drakkam och ett öga som skymtade till och försvann. 
 Det kändes storslaget och på samma gång lite snopet. Men att se en hel var kanske för mycket begärt.

Befrielsen

Det som hände var att alla födelsemärken rann av mannens kropp. Lyckligtvis fanns en glasburk i närheten och genom ett snabbt ingripande fångades de upp. För att födelsemärkena inte skulle torka fyllde mannen burken med vatten. 
 De svarta fläckarna flöt omkring i vätskan, ja, de svävade.
 Grannflickorna trodde att det var grodyngel, och därför släpptes de ut en varm sommardag. Nu lever de fria.


Vill du ha ett smakprov från samlingen kan du dyka in på Opulens hemsida och lyssna på eller läsa ett urval av åtta texter som är publicerade där. Kul tycker vi! Först ut var Platsbrist som du kan läsa eller höra Erik läsa upp här.

Länkar till de åtta texterna ur EDD i Opulens sommarserie finns även samlade här!


OM FÖRFATTAREN

Författaren Erik Skogh är född 1970 i Lund. Han inledde sin bana som skribent 1995 med absurda blänkare i Svenska Dagbladet. Hans texter har publicerats lite här och var under årens lopp och även framförts på scen. 1996 blev Erik västsvensk mästare i Poetry Slam.   En död dobermannpinscher är Eriks debut. En samling absurda kortprosatexter som finns tillgänglig i bokhandlar och på bibliotek, som tryckt bok samt e-bok. Han har även gett ut kortprosasamlingen Vaken och diktsviten Ben.


LÄS MER om Erik Skogh och hans böcker i länkarna här under.