En ny blogg

Att leva med fibromyalgi.

Jag är en kvinna mitt ibland er som drabbats av svår fibromyalgi och smärtan pulserar utan paus genom mitt nervsystem. Sjukdomen kallas ofta osynlig då smärta inte syns lika mycket på utsidan som det känns på insidan.
Idag är jag en sjukpensionerad mamma, entreprenör och författare som vill synliggöra detta livsöde.
Jag vill ge profession och privatpersoner redskap för att bättre förstå, utreda och behandla smärttillståndet på effektiva sätt.
Målsättningen är ökad livskvalitet för drabbade samt anhöriga ✨
Att skriva blev min räddning när livet gick i spillror.

Kreativ terapi med pennans kraft hjälper mig att bearbeta trauma och finna glädje i livet.
I denna blogg kommer jag posta fragment av texter och bilder från mina böcker. Jag kommer dela tips för framgångsrik egenvård samt vetenskapliga/faktabaserade artiklar och mycket annat.

Jag har endast 15 minuters aktivitetsnivå så dessa inlägg kommer postas utifrån färdigt material som sammanställts under drygt tio års tid.
Att uppmärksamma och synliggöra fibromyalgi samt smärta är ett viktigt steg för att drabbade och anhöriga ska mötas med ökad insikt, respekt och kompetens.
Min första publicerade berättelse heter Spillror – En väg genom smärtan och beskriver hur jag drabbades av fibromyalgi och hur jag började lära mig hantera smärtan. Det blev ett sätt att nå ut till anhöriga och omvärlden och mitt livsöde har bemötts med stor värme och ökad förståelse från alla tänkbara håll.
Snart kommer nästa bok och den riktar sig till ALLA som vill förstå, behandla och lindra fibromyalgi med fokus på fakta, forskning och egenvård.
I mitt eget fall har sjukdomen börjat efter svåra virusinfektioner i barndomen samt tonåren och gradvis förvärrats under livet till följd av en allvarlig trafikolycka, en komplicerad graviditet/förlossning samt ett flertal traumatiska händelser som drabbat hela kroppen, hjärnan och nervsystemet.
Eko av trauma har gett mig bestående skador och jag vet hur illa det kan gå när en människa i lidande pressas för hårt istället för att bli trodd och få chans att läka.

Tidig diagnos, behandlingsstrategier utifrån symtom-bild samt egenvård är avgörande för ökad livskvalitet.
Det finns inget botemedel och medan vissa finner lindring finns det oändligt många som lider tröstlöst trots alla tänkbara åtgärder.
Forskningsfynd kan leda till nya behandlingar i framtiden men förändring sker långsamt och förbättring tar tid.
Lidande kanske inte syns lika mycket som det känns.
Om smärtan vore synlig.
Skulle omvärlden tro oss då?

Tillsammans kan vi göra ringar på vattnet och tillsammans kan vi göra skillnad. Det tror jag på och det ger mig kraft att välja livet, mig själv och min vackra familj