spillror bok

Recension: Spillror i FibromyalgiNytt nr. 3, 2020

Bokrecension av Spillror – en väg genom smärtan, publicerad i nr. 3 av Fibromyalgiförbundets tidning FibromyalgiNytt 2020. Det är en tidning som ges ut i fyra nummer per år och går ut till alla medlemar i förbundet. På grund av att det är en fysisk tidning som inte existerar digitalt har vi lagt in recensionen direkt här nedan.


Bokrecension

av Marie-Louise Olsson från Fibromyalgiförbundet, oktober 2020

Hon var en framgångsrik entreprenör när smärtan stal hennes kropp och kidnappade hennes hjärna. I den tystnad som följer ett avbrutet liv fann hon en ny röst i det skrivna ordet. En väg genom smärtan.

Så börjar recensionen på baksidan av boken, en mycket bra början på denna bok som handlar om hur Petra fick sin fibromyalgi om de hemska år som hon utsattes för både mental och fysisk misshandel och en hemsk utdragen förlossning på det. Hur hon inte blivit trodd av sjukvården, hur hon gått igenom ett helvete för att komma dit hon är idag. Det som slår mig är att Petra måste vara en mycket stark person för att överhuvudtaget orka i de 35 år som hon fick vänta på en diagnos. Vanligtvis tar det mellan 3–5 år innan man får diagnosen fibromyalgi, även det en lång tid. När man läser boken förstår man varför det är viktigt att få en diagnos inom rimlig tid för att kunna ta tag i situationen på ett rätt sätt.

Petra berättar väldigt öppenhjärtigt om sitt liv och de många kriser hon har gått igenom. Från att vara en framgångsrik energisk entreprenör med utmärkelser för sina företag till att inte kunna jobba över huvud taget, är ett enormt stort steg.

Petra berättar även om hur hon utarbetat ett eget system för att klara av vardagen med bland annat andningsövningar. Tips på sådana finns i boken. En bok med djupt innehåll men ändå lättläst med mycket smärta och ångest, men också lite ljusglimtar och glädje.


LÄS MER om Spillror och dess författare Petra Nilsson i länkarna här nedan.